Sider

søndag 19. februar 2012

SAFTIG OG SMAKFULT GLUTENFRITT BRØD


Endelig har jeg klart, jeg har klart å lage et glutenfritt brød som er saftig, som smaker veldig godt og som til og med min samboer (som spiser gluten) likte. Fant en oppskrift på et saftig havrebrød på en eller annen blogg (helt glemt hvor), men jeg ble ikke helt fornøyd første gang, syntes det ble tørt og smakløst. Siden  har jeg testet oppskriften med noen små endringer hver gang, og endelig vil jeg si at jeg har nådd målet mitt. Jeg kan ikke love at dette er det mest kalorifattige brødet, men ikke så aller verst heller vil jeg tror, og de kaloriene som er der er sunne kalorier :). Det ligner veldig på andre hjemmelagde brød, litt fastere i fisken enn du kjøper, men mer smakfult.

GLUTENFRITT BRØD, 1 brød i 2 litersform.
4 dl malte glutenfrie havregryn
2 dl glutenfrie havregryn
4 dl jyttemel orginal
1 pk tørrgjær
1 ts bakepulver
1-1 1/2 ts salt (bruk mindre hvis du lager til barn)
1 dl solsikkefrø
1/2 dl gresskarfrø
1 ts honning eller annen søtning (kan sløyfes)
2 ss fiberhusk
3 ss smør (kan byttes ut med olje)
6 dl melk (eller surmelk)

Mal havregrynene i en foodprosessor før du samler alle de tørre ingrediensene i kjøkkenmaskinen. Smel smøret i en kjele, tilsett melken og varm den opp (ca 42 grader med tørrgjær). Visp inn fiberhusken i melken, hold det lunkent mens det får svelle i 10 minutter. Tilsett honningen sammen med melkeblandingen. Start kjøkkenmaskinen før du heller i litt og litt av væsken. La maskinen gå en stund, trengs når du bruker jyttemel for at det skal danne seg tråder som binder deigen. Du vil få en fast, men litt klissete deig. Dekk deigen godt med plast og la den stå til heving i 1-2 timer. Deretter former du ett brød, legger det over i en smurt eller bakepapirdekt form, og lar det etterheve under plast i 30-45 minutter. Stek brødet nederst i ovnen på 200 grader i 45 minutter, jeg pleier å ta det ut av formen etter 30 minutter og steke det videre på en rist.

Brødet fikk spør skorpe, og et litt rustikk preg fordi jeg ikke formet det så fint før jeg slengte det i forma ;). Får ta meg litt bedre tid neste gang. La det avkjøles litt før du skjærer i det. Jeg måtte teste skalken med litt smør på når det var nystekt, og det fikk frem minnene fra skalkene med smør jeg fikk når bestemor hadde bakt brød. Dette er det perfekte brødet for smør og brunost, akkurat som på reklamen.

Hvis du vil minske kaloriene kan du erstatte litt av smøret med olje, kutte litt på sukkeret og ikke tilsette noe søtning. Jeg brukte smør fordi det setter en del smak og hjelper på saftigheten, begge deler trengs gjerne i glutenfritt brød. Derimot trengs det ikke like mye ekstra smak når du bruker jyttemel, det smaker ganske bra i seg selv. Jeg bruker det melet i nesten alt nå, kjempe bra til å lage sprø kjeks, og det funker også fint til å jevne supper å sauser med. Kan brukes som hvetemel, bare at du trenger mindre av det (2/3) når du baker fordi det trekker til seg mer fuktighet enn hvetemelet.

Håper alle får en fin fastelavens søndag. For min del ble det brød i stede for boller, har ikke mer melk igjen. Men til gjengjeld ble det et godt brød, så jeg vil nok ikke savne bollene i dag.

11 kommentarer:

  1. Har bakt dette brødet i kveld, og det ble veldig godt på smak! Men: er det riktig med 2 ss fiberhusk? Jeg måtte tilsette 2-3 dl melk ekstra for at ikke smør/melk/fiberhusk-blandingen skulle bli "pudding"-stiv. Og da var den ennå for stiv til å helles i det tørre, jeg måtte porsjonere det ut. Skal det være ts i stedet?

    SvarSlett
    Svar
    1. En stund siden sist gang jeg laget det, men jeg er ganske sikker på SS.... Ser andre som har prøvd det og som har fått det til å funke....

      Slett
  2. Hei! Det er jo nesten ett år siden du skrev dette,så du ser sikkert ikke kommentar,men skriver likevel. Jeg har lett og lett etter en god glutenfri brødoppskrift! Og det har virkelig ikke vært lett. Kom over denne oppskriften igår,og bakte brødet idag. Og jeg jubler!!!!! Takk!!!!! Jeg er bare SÅ førnøyd m dette brødet! Det smaker som brød mamma lagde når jeg var lita(med gluten altså), jeg lagde den i en form som gjorde at d ble store skiver(glutenfrie blir jo fort små)det er jo et rimelig sunt brød og det er ikke noen av disse semper-melene i(liker ikke dem). Ja,er rett og slett dritfornøyd jeg! Klapp på skulderen til deg!:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy å høre. Mammas brød, eller for min del bestemors grove hjemmelagde brød, er det jeg har savnet etter at jeg begynte å spise glutenfritt.

      Slett
  3. Ser at det er et år siden siste innlegg her,men jeg lurer på om det virkelig skal være 50 g tørrgjær? Altså 5 pk a 11 gram????

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg brukte nok det ja, siden glutenfritt ofte hever dårlig, men forlenger du hevetiden kan du så klart kutte gjæren ned til 1/2 pakke.
      Skal se om jeg får testet brødet en gang til selv og eventuelt oppdatert, men akkurat nå har jeg dessverre ikke utstyr tilgjengelig da jeg bor midlertidig i en låneleilighet. Oppdaterer så for jeg har mulighet :).

      Slett
    2. 50 gram tilsvarer 1 pakke gjær....

      Slett
  4. Hei, kjempegodt brød. Jeg gjorde alt pinlig nøyaktig etter beskrivelsen, men da alt var blandet og rørt oppdaget jeg til min forskrekkelse at jeg hadde brukt glutenfritt pizzamel i stedet for Husk! Ja, ja tenkte jeg, vi får steke det likevel, og jammen ble brødet veldig godt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra brødet falt i smak.
      Forskjellen er nok at brødet vil bli fortere tørt og kan smuldre litt mer uten fiberhusk.

      Slett
  5. Hei,
    Jeg laget dette, men jeg hevet det veldig lenge (nesten 12 timer, klar til frokost), og det hadde da en litt sterk gjærsmak. Er det fordi at det har hevet for lenge eller er de alltid sånn? Og har du erfaring med om disse fugerer på matpakke og til frysing?

    SvarSlett
    Svar
    1. Når du hever brødet så lenge kan du nok halvere om ikke bruke bare 1/4 av melet. Så det er nok derfor det fikk en kraftig gjærsmak.
      Jeg synes også gjærsmak kan være en utfordring på glutenfrie brød, og derfor tilsetter jeg ofte litt bakepulver istede for ekstra gjær, for at det skal heve finere.

      Nå er det veldig lenge siden jeg bakte dette brødet sist, så matpakke og frysing kan jeg dessverre ikke svare på annet enn at det er som annet glutenfritt brød, best ferskt.

      Slett